Hogyan válasszunk tollasütőt?

A legdrágább a legjobb?

Először is tisztázzunk valamit. Tollasütő és tollasütő között óriási különbségek lehetnek. Ha első ránézésre nem is tudjuk eldönteni, hogy milyen kategóriába tartozik az az ütő, amely épp elnyerte a tetszésünket, az árcédula segít eligazodni… és kijózanodni (bár különböző márkák hasonló termékeinek árai között jelentős különbségek lehetnek).

Gyakorlatilag 1.500Ft és 60.000Ft között bármilyen árban találhatunk tollasütőt, amelyek tudásban jócskán különböznek egymástól, ám korántsem biztos, hogy számunkra a legdrágább ütő lesz a legmegfelelőbb. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy forma 1-es versenyautóval milyen nehezen boldogulnánk a városi forgalomban a dugóban, vagy a legmenőbb Lexus terepjáróban is kényelmetlenül éreznénk magunkat egy szűkös parkolóban.  Arról ne is beszéljünk, hogy milyen feszengve éreznénk magunkat, hogy ha egy ilyen autóval kellene elsajátítanunk a vezetés alapjait…

1-2 év játék biztosan kell ahhoz, hogy megtaláljuk saját stílusunkat. Ekkor már kiderül, hogy a leütésekkel operáló támadó játék kedvelői vagyunk-e, vagy inkább védekezni szeretünk. Az is lehet, hogy amolyan all-round játékosként szívesen váltogatjuk a különféle stílusokat épp a szituáció vagy az ellenfél függvényében. A páros és az egyéni játéknak megfelelően ugyancsak más-más típusú ütő lsz az, amely leginkább illik majd a játékunkhoz. Így egyáltalán nem meglepő az, hogy a verseny kategóriában egyes márkák palettáján akár 40-50-féle tollasütő közül választhatunk, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá illőt.

Hogy könnyebb legyen tájékozódni a kínálatban, három fő kategóriába érdemes sorolni az ütőket:

Kezdő ütők / Középkategóriás ütők / Verseny ütők

Kezdő ütők

Jellemzően 1.500Ft-5.000Ft közötti áron találjuk meg őket. Anyaguk acél, alumínium vagy alumínium és grafit ötvözet. Ha a klubban, ahol játszunk van ütő bérlésére lehetőség, nagy valószínűséggel ebből a fajtából lehet választani. Az acél és alumínium ütőket leginkább olyan nagyobb társaságok számára javasolnám, akik csak időnként járnak le tollasozni, és nem akarnak sokat költeni a felszerelésre, de azért nem akarnak mindig feleslegesen pénzt kidobni ütők kölcsönzésére. Akár közösen is beruházhatnak néhány ütőre és váltogatva használhatják azokat, miközben egy-egy meccs alatt valaki pihen.

Ha hetente nagyjából csak 1 alkalommal tollasozunk hobbi szinten, és nem szeretnénk aggódni, ha egy csapattársuk kölcsönkéri az ütőnket, saját beruházásnak is ideális választás lehet egy kezdő ütő, de inkább ennek a szegmensnek a felső része, egy alu-grafit ötvözet. Ez még mindig nem annyira drága, kb 5000Ft, és az első 1-2 évben biztosan nem lesz annyira kifinomult a technikánk, hogy hátrányba kerüljünk a pályán az ütőnk tudása miatt. Egy kicsit nehezebb ugyan a drágább társainál, nem lehet túlságosan feszesre behúrozni, nagyobb lesz a húzása amikor meglendítjük, de nem is biztosan baj, ha megérezzük vele az ütések előtti előkészítés, és az ütés utáni kivezetés fontosságát. Igaz, hogy nem a legprecízebben lehet vele finom mozdulatokat végezni, de az elején inkább a tudásunk miatt fogjuk hálóba ütni a labdát, vagy épp a pályán kívülre…

Azt hiszem mindenki látott már ideges játékosokat a pályán magyarázni a labdát, az ütőt, a fényeket vagy bármi mást okolva a rossz játékukért, vagy egy elhibázott labdamenetért. Talán másokon könnyebb észrevenni, hogy bizony nem a felszerelés okozta az elveszített pontokat, és itt fel is tehetjük magunknak a kérdést, hogy vajon a mi esetünkben miért lenne másképp?

Ha heti több alkalommal játsszunk, akkor már teljesen más a helyzet. Hibás döntés ragaszkodni az olcsó ütőhöz. Mivel nehezebb a súlya, egy idő után zavarni fog bennünket, hogy nem elég gyorsan mozog a kezünkben, nem tudunk ráfogni megfelelően az ütés pillanatában a gripre, azaz nem tudjuk beleadni a megfelelő erőt az ütésbe. Heti több edzéssel a technikánk is gyorsabban fejlődik, és fél év után már érezni fogjuk az ütő korlátait. Egy idő után az is előfordulhat, hogy a csuklónk vagy a könyökünk is megfájdul a nehéz lendítések következtében. Rendszeres edzések mellett ez komoly problémákhoz is vezethet (csakúgy mint a rossz technika). Ez esetben az ütő árának többszörösét fogjuk elkölteni mindenféle orvosi segédeszközökre, kenőcsre, csukló és könyökvédőre, stb. Heti több alkalmas rendszeres tollasozás mellett ne kössünk kompromisszumot, akkor járunk a legjobban, ha legalább a középkategóriás ütők közül választunk magunknak egyet.

Nem szerencsés az sem, ha esetleg a tollas iránt érdeklődő gyermekünket lepjük meg egy kezdő ütővel. Ha iskolai kereteken belül játszik, akkor bizonyára az intézmény biztosítja számára a tollasütőt, amely valószínűleg ugyanolyan jó, mint az a kezdő ütő, amit mi szándékoztunk venni neki.  Ha egy sportegyesület tagjaként próbálja ki magát a tollaslabdában a gyermek, biztos, hogy az egyesület is rendelkezésére bocsát egy kezdő ütőt a számára, amíg megtanulja az alapokat. Ha gyermekünk komolyabban érdeklődik a  sportág iránt, bizony az első fél vagy egy év elteltével illik őt meglepni egy minimum középkategóriás ütővel, amelynek már nemcsak a szára, hanem a feje is grafitból van. Ez bőven elég lesz neki az elkövetkező 2-3 évben,  nem lesz nehéz a kezének, és a finomabb technikát is könnyedén el tudja sajátítani vele.

Középkategóriás ütők

Ebben a szegmensben már egészen komoly ütőkkel is találkozhatunk, és továbbra sem kell túl mélyen a pénztárcánk mélyére nyúlni: nagyjából 8000Ft-13.000Ft között mozognak az árak.

 

Verseny ütők

 

Fejlesztés alatt… köszönjük a türelmedet!

Vélemény, hozzászólás?