A sportágról

A tollaslabda (Badminton)

A tollaslabdát az Indiában állomásozó és onnan hazatérő brit katonatisztek honosították meg Európában az 1800-as évek végén. Azóta – bár Hazánkban csak az utóbbi években kezd fellendülni igazán – a világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportjaként térhódítása töretlen (Barcelona, 1992-től olimpiai sportág), napjainkban robbanásszerű; Ázsia jelentős területén pedig első számú sportággá nőtte ki magát. Magyarországon számos profi és amatőr klub működik: újonc /U13/, gyermek /U15/, serdülő /U17/, ifjúsági /U19/, felnőtt és szenior korcsoportok részére rendeznek egyéni és csapatversenyeket. Örvendetes, hogy hazánk általános- és középiskoláiban egyre több helyen indulnak tollaslabda szakkörök, a tollaslabda szinte minden főiskolán és egyetemen választható sportág. A szakszövetségi versenyrendszerbe illeszkednek az általános és középiskolai diákolimpiák, Egyetemi és Főiskolai Bajnokságok, valamint szakmai kupaversenyek. Számos versenyző nemzetközi versenyeken szerepel, nemzetközi programok keretében is készül, hogy az olimpiai kvalifikációhoz szükséges ranglista-pontszámokat, tudást és rutint megszerezhesse.

A tollaslabdát legelterjedtebb formájában szinte mindenki kipróbálta már életében, ugyanis a mindennapi embernek leggyakrabban a strandokon divatos népszerű időtöltés jut eszébe először e sport hallatán. Kezdetnek ez sem rossz, azonban egy hivatásos versenyző valószínűleg megmosolyogná, ha valaki így próbálná leírni a tollaslabdát… A fenti meghatározásban igazából a tollasütőn és a labdán kívül semmi közös nem található az „igazi”, versenyszerű játékkal.

A verseny-tollaslabdát egy meghatározott méretű pályán háló felett játsszák (lásd ábra a lap alján). A világon az egyik legintenzívebb sport, ugyanis a labda nem pattanhat a földön és akár a 300-400km/h sebességet is elérheti. A játék lényege, hogy a labdát leüssük a földre az ellenfél térfelén belül. Férfi és női egyéni és páros, továbbá vegyespáros felállásban is játszható.

Előnyei:

» Bármilyen szintű játékos, ha hasonló képességű ellenfelet talál magának, igazán élvezetes és intenzív testmozgással töltheti el idejét.

» Viszonylag kis időbefektetéssel rendkívül sokat lehet javulni, akár alkalomról alkalomra, így a játék egyre élvezetesebbé válik napról napra.

» A többi sporthoz viszonyítva aránylag olcsónak mondható, ugyanis a sportfelszerelések sem túlzottan drágák és pályákat is jó áron lehet találni az ország számos területén (lásd klubok és pályabérlet).

» Mivel ezt a sportot teremben játsszák, az időjárástól függetlenül, bármikor jó körülmények között játszható.

» Mivel ez erősen taktikai sport is, megkövetel bizonyos fegyelmezett hozzáállást, gondolkodásra és sportszerű viselkedésre nevel.

Ha a tollaslabda történetéről részletesebben szeretnél olvasni, az alábbi linkre kattintva ezt megteheted:

A tollaslabda története I. rész

A tollaslabda története II. rész

A labda

Vélemény, hozzászólás?