„Felszabadultan játszottunk, és nem éreztem, hogy nyomna a tét.” – interjú Gondáné Fórián Csillával

Csilla_01

Gondáné Fórián Csilla és Gebhard Tamás Európa Bajnoki címet szereztek vegyes párosban, és mindketten egyéni versenyszámukban is. Az EB ideje alatt a csütörtöki és pénteki edzések közben már mindenki izgatottan arról beszélt, hogy „Hallottátok, hogy Csilla és Tamás már a négyben vannak?! …már a döntőben vannak?!”, nyomkodtuk a frissítéseket a neten, és mentek a facebook üzenetek oda vissza, hogy mindenki tudja a híreket. Még így a távolból is nagyszerű élmény volt, köszönjük ezeket nektek, és ezúton is gratulálunk a nagyszerű eredményekhez! Csillával beszélgettünk az élményekről, a meccsekről és az előzményekről…

Hogyan készültél fel erre a versenyre? Nehéz volt?

Nagyon kemény felkészülésen vagyok túl. Az egész nyaram arra áldoztam, hogy megfelelő kondícióm legyen. Napi 2-3 tréningünk volt. Mivel Matyi (Mátyus Tibor) tisztában volt az álmaimmal, ezért a holtpontokon mindig igyekezett átlendíteni. Futás, nyújtás, kondi és tollas volt a menü. Edzőtábor Szarvason és Hajdúszoboszlón. Ezúton is szeretném megköszönni Horváth Kristófnak, illetve a Szoboszlón szintén velünk edző versenytársaknak a lehetőséget és a segítséget! Nagyban hozzájárultak a sikerünkhöz.

 (megj.: A Magyar Tollaslabda Szövetség szeptember közepén rendhagyó edzőtábort hirdetett az alábbi szempontokkal: „A tábor elsősorban az U19es korosztályra összpontosít, szem előtt tartva, hogy u-19es EB lesz ebben a szezonban. A felnőttek közül nem a teljes élvonal került meghívásra, hanem inkább az utánpótlás korosztályból nemrég kikerültek, illetve a Szenior EB-re készülő éljátékosok, akik tapasztalatukkal segítséget nyújtanak a fiatalok felkészítéséhez, illetve a tábor segíti az ő felkészülésüket is az EB-re.”)

Milyen célokkal utaztál ki? Gondoltad volna, hogy nem is egy, hanem két bajnoki címmel térsz haza?

Célom az volt, hogy az idén is dobogóra álljak. Tavaly a világbajnokságon 2. lettem. Tény, hogy az indulók sorát látva, majd a sorsolás után a táblát is, mélyen csalódott voltam. Attól tartottam, hogy az 1. fordulón sem jutok túl. Erősebbnek éreztem az idei mezőnyt, mint a tavalyit. Matyi felkészített lelkileg, mindketten a női párosban reménykedtünk. A vegyes volt a leggyengébb láncszem. Az EB előtt 2 héttel játszottunk a Hodos Csarnokban és sajnos mélyen leszerepeltünk. Szerencsénkre a 3 napos edzőtáborban Kristóf rengeteget foglalkozott velünk!!! Labdabiztosak lettünk, és morálisan erősebbek. A legkönnyebb mérkőzéseink a döntők voltak. Felszabadultan játszottunk és nem éreztem, hogy nyomna a tét.

Ha a legkönnyebb mérkőzések a döntők voltak, akkor melyik volt a legnehezebb?

Sok nehéz mérkőzésem volt! Egyéniben már az első körben 3 szettet játszottam egy svéd ellen, ami 36 perces volt, illetve a döntőbe jutásért a lengyel a 3. szettben 15/9-re vezetett. Végül sikerült abszolválnom 17-re. Ez a meccs is 46 percig tartott. Vegyesben is a döntőbe jutásért az angolok ellen játszottuk a legkritikusabb meccset, vesztett helyzetből fordítottunk. Megint csak 46 perc alatt.

Miben más egy ilyen verseny hangulata a többi nemzetközi versenyéhez képest?

A hangulat szenzációs volt. Több, mint 800 versenyző 31 országból, edzőkkel csontkovácsokkal és kísérőkkel! Senki nem rohan haza a vereség után, beszélget, érdeklődik, ismerkedik. A versenyzők zöme ismerős, hisz 10-20 évvel ezelőtt ugyanúgy játszottál ellenük. Tudod miben erős, esetleg mi volt a gyengéje.

Csilla_02

Ezek szerint jól ismerted-e az ellenfeleidet előtte, és fel tudtál-e készülni a játékukra, és ők is ismertek téged?

Természetesen ismertek, és én is ismertem a legtöbb versenyzőt.

Sok magyar szurkoló volt kint?

7-en utaztunk: 4 versenyző és 3 szurkoló. Ennek ellenére sokan szurkoltak nekünk. „Végre nem dán, angol, német, orosz nyert!”

Volt-e valamilyen érdekesség, vagy eszedbe jut-e valamilyen vicces kis történet, amit sosem fogsz elfelejteni ezzel a versennyel kapcsolatban?

Életemben most először hallottam légiriadót!!! Az első nap arra ébredtünk, hogy kegyetlen szirénázás szól a városban és pár perc múlva kialudt minden világítás, az elektromos zár kattan és semmi sem működik. Majd a fekete égből kb. 1 órás özönvíz zúdult a városra. A döntők napján szintén esős napunk volt, melynek következtében a csarnokban kétszer is 15-20 percre elment az áram. Ám ennek örültem, tovább tudtam az egyéni döntőre pihenni-melegíteni…

Milyen volt a reakció a győzelem után odakint? És milyen volt a fogadtatás itthon? Milyen érzés Európa Bajnoknak lenni?

Rengetegen örültek, gratuláltak a sikerünknek odakint és idehaza egyaránt. Nem győztük a külföldiek gratulációit fogadni!

Mik a jövőbeni terveid? Mi lesz a folytatás?

Jelenleg pihenek, visszazökkenek a mindennapokba. A jövőn nem gondolkozom.

kérdező: Szabó Bálint

A verseny részletes beszámolója és az eredmények ide kattintva olvashatók.

Egy hozzászólás a(z) “„Felszabadultan játszottunk, és nem éreztem, hogy nyomna a tét.” – interjú Gondáné Fórián Csillával” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?